Groep 1/2

WEEK 3 THUISONDERWIJS 

Het is alweer de derde week van het thuisonderwijs. We hebben een paar nieuwe ideeën voor u verzameld in een andere vorm. We hebben voor rekenen, taal en lezen een doeblad gemaakt met opdrachten. Bij elke opdracht staan een aantal sterren en een smiley om te kleuren als de opdracht klaar is. 1 ster = makkelijk (groep 1), 2 sterren = moeilijker(groep 2). Je hoeft natuurlijk niet alle opdrachten te doen. Veel succes en we horen en zien graag, via Parro, wat erg leuk en leerzaam was om te doen!

BIJBELVERHALEN 

Paasmaal 

Getsemane en gevangenneming 

Petrus

LIED 

We leren het lied Jezus is de weg  

VOORLEZEN 

In Parro heeft u vrijdag een link ontvangen van het boek Kasper de tuinman. Kleuters houden van herhaling. We hebben een blad erbij gemaakt, waarop uw kind een tekening kan maken naar aanleiding van dit verhaal. Klik hier voor het blad. 

Ook een aanrader het verhaal van Flip en grote vriend. Een verhaal waarin over het Coronavirus op kinderlijke wijze wordt uitgelegd. Onderaan de pagina wordt het verhaal voorgelezen, maar u kunt er ook voor kiezen om deze zelf te lezen m.b.v. de platen. 

REKENEN 

Deze week willen we het oude ganzenbordspel aan bod laten komen in een nieuw jasje. Het tellen van de stippen en de blokjes helpt een kind met de ontwikkeling van gecijferdheid. Ook het vouwen van een tulp met een uitleg van Juf Mirjam en haar dochter of 16 vierkantjes is een leuke opdracht.  Klik hier voor het doeblad met de rekenideeën.

GELETTERDHEID 

Deze week willen we graag de letter b van bloem en baby centraal stellen. In de bijlage een blad met leuke ideeën om te doen en een letterfilmpje van de b. 

Het doeblad  van de letter b vindt u hier.

De juiste schrijfwijze van de letters en cijfers staan op dit blad. De kleurtjes geven de richting aan. Groen is start, oranje is terug over de lijn en rood is het einde. 

COMPUTER 

We hopen dat uw kind met Squla en Cloudwise leuke spelletjes kan doen en dat de problemen van de drukte ondertussen zijn opgelost. Pompom en Gynzy zijn ook leuke spelletjes via Cloudwise. Weet u niet meer hoe u in moet loggen. Kijk dan bij de handleiding bij de brief van vorige week. 

FLEXGROEPJES 

Als uw kind graag moeilijkere opdrachten wil doen, hieronder 2 linkjes met ideeën. 

 • Een werkboekje met leesopdrachten en rekensommen vindt u hier  
 • U vindt hier een link naar leuke ideeën voor thuis van de site van slimme kleuters.

 

 

THUISWERKEN WEEK 2 

INTRO 

Hierbij weer wat nieuwe ideeën voor deze week. Zie het niet als een verplichting maar als een inspiratiemap om dingen uit te halen. Als uw kind deze week vragen heeft over het corona virus staan er op de site nog mooie tips van de maatschappelijk werker. Deze week zullen de juffen ook nog met jullie bellen om te horen hoe het gaat.  

BIJBELVERTELLINGEN 

De Bijbelvertellingen van komende week zijn: 

Marcus 11:1- 10  Welkom Koning Jezus!


Marcus 14: 1-11    Goed of fout? 

 

 

We delen graag het lied Weer of geen weerhttps://www.youtube.com/watch?v=We8cTepJTnM 

Dat was een van de liederen van de Paasviering. We lopen nu gelijk met de verhalen van de midden en bovenbouw 

Onderstaand ziet u een leuke link naar elke dag een creatieve opening door Matthijs Vlaardingerbroek. 

 

VOORLEZEN
Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling en het vergroot de woordenschat van je kind. Lees daarom veel voor. Kies voor een gevarieerd aanbod, van voorleesverhalen en prentenboeken tot versjes en gedichten. Houd na afloop van een verhaal een kort gesprek over het verhaal en stel vragen over het verhaal waardoor het kritisch luisteren wordt geoefend. 

De Voorleeshoek biedt tijdelijk gratis toegang tot heel veel prachtige prentenboeken die worden voorgelezen, ondersteund door klassieke muziek. Handig als je zelf echt even aan het werk moet. 

https://devoorleeshoek.nl/scholendicht/ 

Op Youtube zijn ook veel digitale prentenboeken te vinden. Via deze link zijn prentenboeken te vinden met het thema Lente 

 https://www.youtube.com/resultssearch_query=digitale+prentenboeken+lente 

Pagina-einde 

TAAL 

 • Speel letterspeurtocht. Hang verschillende letters in huis op en laat je kind deze zoeken. Verzamel ze. Ga hierna voor elke letter op zoek naar een voorwerp dat met deze letter begint en leg het voorwerp bij de letter. 
 • Speel ‘lettertwisterSchrijf letters op vellen A4 papier en leg deze op de grond. Geef je kind opdrachten met lichaamsdelen en letters, zoals: zet je hand op de ‘b’. Zet je voet op de ‘l’. 
 • ‘Krabbelen en schrijven’ Misschien is er thuis nog ergens een leeg schrift of een notitieboekje. Kleuters vinden het vaak geweldig om op hun manier hierin te schrijven. Bejubel ook als zij alleen krabbelen. Dit is een belangrijke fase voordat kleuters letters na zullen tekenen of echt schrijven. 
 • Rijmen’ Wijs een voorwerp aan of stop wat voorwerpen in een mand. Bedenk samen rijmwoorden op het voorwerp (voorbeeld blok – sok). Om het iets makkelijker te maken, kun je ook al voorwerpen in de mand doen die op elkaar rijmen. Zoek de spullen dan bij elkaar (sok-blok, beer-peer, tas-jas, pop-dopfles-mes, boek-koek, plant-krant, schrift-stift, vaas-kaas, pan-kan) 
 • Speel ‘lettermepspel Schrijf  letters op notitieblaadjes en leg deze op tafel. Geef je kind een vliegenmepper. Noem een letter. Laat hem op de letter slaan. 

 

REKENEN 

 • Gezelschapsspelletjes
  Spelletjes zijn leuk en leerzaam. Denk maar aan spelletjes met een dobbelsteen of een kaartspel met getallen. Bij het spelen van een gezelschapsspel oefent je kind onder andere het beurtgedrag, tellen, dobbelsteenstructuur en het omgaan met een wedstrijdelement. 
 • Tellen
  * Schrijf de getallen (voor een kind uit groep 1 tot en met 6 en voor een kind uit groep 2 tot en met 15) op notitieblaadjes. Geef twee of meer spelers een vliegenmepper. Noem een getal. Wie slaat het eerst op het juiste getal?
  * Schrijf getallen op de stoep en laat je kind ernaar rennen, springen, huppelen, hinkelen.
  * Tel tijdens het eten. Hoeveel boterhammen eet je kind? Hoeveel wortels liggen er op zijn bord? Hoeveel aardappels eet hij? 
 • Meten
  In kleutergroepen worden begrippen aangeleerd zoals lang en kort, dik en dun, groot en klein en worden dingen op volgorde gelegd van klein naar groot, van dun naar dik enzovoorts. Ook wordt er op allerlei manieren gemeten. Welk touw is het langst? Hoeveel blokken is de tafel lang? En welke toren is het hoogst? Doe activiteiten met meten. Neem een bol wol en meet hoe lang de tafel is. Knip de draad af. Meet het bed, de bank en de televisie. Meet een struik in de tuin, een tuinstoel en de breedte van de deur. Leg alle draden naast elkaar. Welke is het langst? 
 • Puzzelen
  Gooi twee puzzels door elkaar en laat je kind deze maken. Een uitdaging! Een eenvoudige puzzel kun je ook eens omgekeerd laten maken, met de afbeeldingen op de puzzelstukken naar beneden. 
 • Bouwen Op deze site staan leuke ideeën om met lego of Duplo aan de rekendoelen te  werkenhttps://www.kleuteruniversiteit.nl/2020/03/tips-voor-thuis-spelen-en-leren-met-duplo/ 

BEWEGEN 

 • Het wordt mooi weer deze week! Ga dus lekker buiten spelen. Misschien kun je alweer in de zandbak! Ga lekker fietsen, springen, stoepkrijten, touwtje springenop de trampoline en spelen met de bal (gooien, rollen, vangen, stuiteren) Minimaal 1 uur per dag buiten spelen is heel erg gezond. 
 • Kriebelbeestjes zoeken
  Ga op zoek naar kriebelbeestjes. Stop ze in een boterkuipje of glazen pot om ze goed te kunnen bekijken. Hoeveel poten heeft het insect? Heeft het vleugels? Kan het zwemmen? Wat eet het? Ga op internet op zoek naar informatie over het kriebelbeestje. Laat je kind een tekening van het insect maken en laat hem daarna weer vrij. 
 • Ga naar buiten en ontdek wat er allemaal te zien is. Heb je een vergrootglas? Neem deze dan zeker mee naar buiten. Probeer op dit speurblad  zoveel mogelijk insecten te ontdekken. 
 • Hierbij nog een pdfbestand voor dansen en bewegen in huis. Link pdf gym 

COMPUTER 

Inlog COOL-cloudwise 

Voor de juiste inlog volg hier het stappenplan. U krijgt vanmiddag het wachtwoord van uw kind via de mail toegestuurd. Wij vragen u nadrukkelijk om dit wachtwoord niet te wijzigen als de computer hierom vraagt.  Hier staan diverse programma’s op zoals Bas gaat digitaal, Schatkist en Gynzy 

Squla 

Squla is nu vanaf 10 uur opengezet om overbelasting te voorkomen. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10 tot 15 uur en op woensdag tot 13 uur. Het beste is om na 11 uur in te loggen, dan heeft u de meeste kans dat het werkt. 

TV 

Op school kijken we regelmatig naar Koekeloere of Huisje Boompje beestje via de site van www.schooltv.nl Bij zoeken kunt u filmpjes zoeken over de lente en groeien. 

CHALLENGE 

 • Tekening. Maak deze week een mooie tekening van jezelf en je familie en wat je nu thuis allemaal aan het doen bent. Laat papa of mama erbij schrijven wat je getekend hebt en stuur ons een foto van je mooie tekening. Natuurlijk hang je de tekening thuis op! Je kunt je foto per Parro naar ons toe sturen.  

 

Nunspeet, 16 maart 2020

Beste ouder(s), verzorger(s) en kleuters,

Wat een bijzondere tijd….We hopen dat we ondanks de afstand toch de nabijheid voelen. Wij zijn nu niet bij elkaar, maar Hij is bij een ieder van ons en zal voor ons blijven zorgen.

Door middel van deze brief willen wij u wat tips geven om op een leuke en leerzame manier deze week vorm te geven.

We hebben als bijlage ‘Thuisonderwijs’ een voorbeeld van een dagschema met allerhande activiteiten toegevoegd (op school zijn dit de dagritmekaarten, die de kinderen houvast geven). Dit is niet verplicht, maar dit zijn tips en ideeën die de dag structuur kunnen geven. Verder krijgt u een opsomming van verschillende vakken, waarmee we anders op school bezig zouden zijn.

1. Bijbelonderwijs; De Bijbelverhalen en liederen voor Pasen.

– Jezus liefde, Johannes 13:1-20

– Het Paasmaal, Marcus 14:12-21

– Getsemane, Marcus 14:26-42

Op kleuteridee.nl kunt u mooie vertelplaten vinden om als ondersteuning te gebruiken. Het lied voor deze week om thuis te zingen is ‘kleuren, kleuren allemaal kleuren’. Deze kunt u vinden op Youtube.
bijbelverhalen week 1

2. Beginnende gecijferdheid en beginnende geletterdheid; squla.nl

Als leerkrachten zijn wij bezig om voor alle kinderen een inlognaam en een wachtwoord aan te maken. Zodra dit geregeld is krijgt u een Parro bericht van de leerkracht.

Voorlezen; Op internet kunt u veel luisterboeken vinden. Voor deze week hadden wij het thema ‘Lentekriebels’ op ons programma staan. Twee tips voor leerzame luisterboeken zijn te vinden via de volgende link:  of  een deze andere

3. Kanjertraining

In de klas oefenen we elke week om kanjers te zijn. Maar natuurlijk kunt u dit ook samen met uw gezin doen. In de bijlage vindt u een complimentenspel.
kanjertraining

4. Communicatie

Wij vinden het fijn om digitaal contact te hebben met jullie als kleuters, verzorger(s) en ouder(s). Wij zouden het leuk vinden als u ons een Parro bericht met foto wil sturen. Maak een foto van iets waarop uw kind heel trots is. We hopen dat u het goed vindt dat we deze foto’s in een groepsbericht met elkaar kunnen delen. Zodat we toch een gevoel van eenheid kunnen vasthouden.

5. Algemene informatie
thuisonderwijs groep 1 en 2

Zijn er nog vragen dan horen wij deze graag via Parro.

Groeten,

Juffen van groep 1/2 a, b en c